Galerija Vrtuljak Marčana

Aktivnosti Marčana

Projekt – U Kaštelu i na Dvori

U sklopu projekta napravili smo adventski kalendar, štalu i hižicu (dvor). Gradili smo kuće od raznih kocki i od neoblikovanog materijala..

Prosinačke svečanosti

Proslavili smo Sv. Nikolu, okitili smo bor, sijali pšenicu na dan Sv. Lucije... Nakon kazališne predstvae prošetali smo okićenim gradom..

Osjetimo kišu – Bubamare

Promatramo kišu očima, osjećamo je dlanovima, kušamo je ustima...

Mali istraživači – Leptirići

Istraživali smo kišu, led, topli i hladni zrak..Slikali smo sa zaleđenim bojama, izradili smo umjetni snijeg... uživali smo u zimskim radostima.

Jesensko lišće – Bubamare

Promatrali smo lišće u prirodi, igrali se s njime u parku, sakupljali... Oblikovali smo stabla od pravog lišća i otiskivanjem temperom.

Sv. Nikola – Leptirići

Pripremamo se za dolazak Sv. Nikole, čizmice trebaju biti čiste.. Veselimo se poklonima Sv. Nikole.

Vremenske prilike – Leptirići

Putem istraživačkih aktivnosti istražujemo vjetar i kišu, njihove uzročno posljedične veze.

U šetnjama selom promatramo kako su i od čega zidane kuće, Neke imaju u dvorištu i šternu...I u vrtiću gradimo kuće od raznih kocaka i gradimo "dvore"od neoblikovanog materijala.

Prosinačke svečanosti – Leptirići

...pripremamo se i za prosinačke svećanosti. Sakupljamo šišarke, radimo adventski kalendar i čizmice.

Glazbene aktivnosti – Leptirići

Veselimo se u vrtiću uz glazbu i ples.

Dani jabuka – Leptirići

Najviše volimo jabuke. Oblikujemo ih, promatramo, mirišemo i na kraju kušamo na razne načine: ribane, sjeckane, kao sok i u voćnoj salati sa medom. Mmmm...kako su dobre!

Dani kruha – Leptirići

U krušnim pećima se nekad pekao kruh... Gospođa Lucija Radolović, Ellina baka, mijesi tijesto i pokazuje nam proceskako nastaje kruh. I naše su male ruke pomogle...

Projekt Kaštel i Dvori

U sklopu projekta koji se provodi na nivou ustanove, posjetili smo Čalićove dvore, gdje nas je Leonardov djed Dušan Čalić upoznao sa navedenim dvorima(obnovljenima i razrušenima), gdje su djeca vidjela od čega se sastojao dvor(štala i kućica), te što se nalazilo oko dvori( njive, livade,vinogradi, hrastova šuma, smokve)

Dan jabuka

U sklopu aktivnosti vezanih za dan jabuka, djeca su zajedno sa odgojiteljima oblikovala jabuke od novinskog papira, ribali jabuke, cjedili sok od jabuke, napravili štrudlu od jabuke, oblikovala stablo jabuke sa plodovoma i listićima, te na kraju kušali sok i jeli štrudlu.

Žir- plod jeseni

Povodom dana plodova zemlje, upoznali smo djecu sa plodom žira, listom i stablom žira. Žir i listove oblikovali smo od glinamola, od kore drveta oblikovali smo hrast, sakupljali žir i promatrali ga u prirodi kako izgleda.

Dubljenje bundeve

U sklopu aktivnosti na temu plodovi jeseni, djeca su zajedno sa odgojiteljem dubili bundevu, istraživali što se nalazi unutar bundee, zapalili svijeću u bundevi...

Smokve

Povodom dana plodova zemlje, upoznali smo djecu sa plodom smokve, listom i stablom smokve. Smokve smo oblikovali od glinamola, crtali, slikali, oblikovali kolažem, te napravili stablo smokve sa listovima i plodovima.

“Daj cok, ne budi cok”

U suradnji sa OŠ, te roditeljima i djecom starije dobi iz skupine "Bubamare", organizirana je zajednička radionica "Daj cok ne budi cok", gdje su se djeca zajedno stavili impregnaciju na coke koje su donijeli od kuće, a drugog dana su bojali coke raznim bojama, te su na krju obojali i tobogan u parku.

Slobodna dječja igra -bubamare

U mjesecu rujnu i listopadu djeca provode vrijeme u slobodnim aktivnostima i igrama u grupama i samostalno, te grade raznim kockama, borave u novom centru slikovnica, igraju se novom kućicom..

Druženje sa umirovljenicima Općine Marčana

Povodom Dana umirovljenika djeca iz skupine "Bubamare"drzžili su se sa umirovljenicima u sportskoj dvorani gdje su otpjevali pjesme "Zapjevajmo složno svi"i"Nigdje nema mira", te izgovarali stihove "Smokve".

Grožđe-bubamare

U mjesecu rujnu posijetili smo vinograd, istraživali smo list i plod vinove loze, bili smo u obiteljskom podrumu gdje su djeca vidjela kako se kuha grožđe u bačvama, tj.kako dobivamo vino, također smo vidjeli kako od ostataka grožđa dobivamo rakiju.

Slobodne igre-leptiri

U skupini "Leptirići"svakodnevno u sobi dnevnog boravka djeca provode vrijeme u slobodnim aktivnostima i dječjoj igri.

Dječji tjedan

Povodom Dječjeg tjedna djeca iz skupine "Bubamare"igrali su razne igre, crtali su svoga prijatelja i sebe, a na vanjskom prostoru zajedno sa djecom iz skupine "Leptirići"igrali su igre na cokima, pisali poruke na balonima, crtali kredom na vanjskom prostoru.

Sezonsko voće(trešnje i jagode) i kukci(pčelice, leptiri i bubamare)

Djeca iz skupine "Leptirići"oblikovali su sezonsko voće i kukce od toniranog papira, kojeg su djeca sama bojalatemperom i različitim pomagalima(valjcima i spužvicama različitih boja).

Voćna salata

Djeca iz skupine "Leptirići"pripremali su voćnu salatu,reckali voće,kušali voće,sok od naranče i med.

Izlet u Feštinsko kraljevstvo

Djeca, roditelji i odgajatelji proveli su subotnje jutro u Feštinskom kraljevstvu, razgledali špilju, divili se prekrasnoj prirodi i uživali u veselom druženju.

Dani otvorenih vrata od 10-12.04.2018.

U skupinama "Bubamare" i "Leptirići"za vrijeme otvorenih vrata, posjetitelji su mogli razgledati galeriju fotografija, crteže djece, uključiti se u kreativne radionice ili se jednostavno poigrati. Imali smo i gosta iznenađenja, gdje je djeci prezentiran instrument harmonika, a također smo zapjevali i zaplesali.

Vježbe u sportskoj dvorani

Starija i srednja skupina djece iz skupine "Bubamare" i "Leptiri", srijedom i petkom, u jutarnjim satima, sa profesoricom kineziologije Sandrom Pavletić, imaju vježbe u sportskoj dvorani (vježbe oblikovanja, poligoni spretnosti, razne pokretne igre.)

Cvijeće

Djeca iz skupine Bubamare oblikovali su cvijeće(neobično i vrtno) sa plastelinom,"krokićima"u boji, crtali tušem u boji, olovkama u boji, nacrtali su memori "Cvijeće", te ukrašavali vaze za cvijeće.

Izlet na Brijune

Djeca, roditelji i odgajatelji proveli su subotnje prijepodne na otočju Brijuni, razgledali zoološki vrt, čamčarnicu, vozili se u vlakiću ina brodu, divili se prekrasnoj prirodi i uživali u veselom druženju.

Radionica povodom Uskrsa Leptirići

Na zajedničkoj radionici djece i roditelja izrađivali su se uskršnji zečići u ukrašavale pisanice sa akrilnim bojama

Radionica povodom Uskrsa Bubamare

Na zajedničkoj radionici djece i roditelja izrađivale su se ovčice na plastičnim bocama sa vunom i ukrašavale pisanice sa gumiranim papirom

Uskršnji blagdani Bubamare

Razne aktivnosti provodile su se u skupini za vrijeme Uskršnjih blagdana

Uskršnji blagdani Leptirići

Razne aktivnosti povodom Uskršnjih blagdana

Istraživačke aktivnosti sa pisanicama

U skupini djeca su istraživala bojanje jaja u kapuli, čistila su kapulu, stavila jaja i kapulu u posudu, promatrali boju jaja nakon kuhanja u kapuli, igrala igre sa jajima, te istraživala unutrašnjost jaja nakon kuhanja

Projekt”Pokret s osmijehom”bubamare

U sklopu projekta djeca su radila skulpture svojim tijelom pod plahtom, igrali su igru "Glazbene stolice"u parovima, crtali na temu "Ja u pokretu"i crtali obrise svog tijela u pokretu

Projekt “Pjevalice, igralice” leptirići

U sklopu projekta djeca su istraživala zvuk glasovira

Igra na snijegu

Snijeg u našem mjestu

Instrument-gitara

Djeca su od neoblikovanog materijala izradila glazbeni instrument gitare u sklopu projekta "Pjevalice, igralice"

Eksperiment-umjetni snijeg

Djeca su od sode bikarbone i regeneratora sa odgajateljem napravila umjetni snijeg s kojim su manipulirali, mirisali ga i opipavali.

Maškare

Djeca se oblače u kostime, plešu, pjevaju i igraju.

Imitacija pokreta uz glazbu

Uz poznate pjesme i brojalice djeca su izvodila različite pokrete

Projekt “Pokret s osmijehom”

U sklopu projekta djeca iz skupine Bubamare oblikovali su glinamolom samoga sebe.

Maškare

U sklopu aktivnosti vezane za maškare djeca iz skupine Bubamare svakodnevno su se maskirala i kostimirala, pjevala i plesala uz prigodne pjesme, te igrala igre uz pokret

Zima

U sklopu aktivnosti vezanih za zimu u skupini Bubamare djeca su izvodila eksperimente sa umjetnim snijegom, oblikovali skijaše i klizače raznim tehnikama, te oblikovali likove iz priče "Snježno kraljevstvo"

Zaleđena voda

Istraživanjem agregatnih stanja vode, zaleđivanje boja, slikanje bojom, otapanje zaleđene boje, slikanje zaleđenom bojom i spužvastim otiscima.

Istraživanje zvuka

Istraživanje zvuka i ritma ma različitim instrumentima, spajanje u cjelinu, orkestar (bubnjevi, zvečke, tamburin)

Jožica

Oblikovanje različitim vrstama papira (kolaž, novinski, gumirani) i vunom na stihove "Jožica".

Marčana arhiva 2017

Fotografije aktivnosti Dječjeg vrtića "Vrtuljak Marčana" u 2016. godini.