Galerija Vrtuljak Marčana

Aktivnosti Marčana

Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba obilježen je 01.10.2019. u sportskoj dvorani. Djeca su nastupala sa pjesmom "Semafor", stihovima "Prijateljstvo" i plesom uz pjesmu "Kišobran za dvoje".

Izlet u Fažanu – Bubamare

Izlet u Fažanu - šetnja starom jezgrom, promatranje podmorja u podmornici i igre u parku.

Uskrs

Povodom Uskrsa bojili smo jaja na starinski način zajedno sa djecom iz skupine "Bubamare", igrali starinske igre, mijesili jajarice i pince od slanog tijesta. Oblikovali smo jaja od glinamola, bojali plastična jaja i staklenke koje smo poklonili svojim roditeljima.

Proljeće – Leptirići

Oblikovali smo proljetnice od glinamola, kolaž papira, hamera... Izradili smo umetaljku "Proljetnice", kroz različito cvijeće usvajali boje.. Oblikovali pauke, ilustrirali priču "Cvjetna haljina žutnog maslačka"...

Projekt “U Kaštelu i na Dvori” – Leptirići

Posjetili smo Tronove dvore sa djecom iz grupe Bubamare, oblikovali smo kokošinjac i kokoške od neoblikovanog materijala i kocaka u građevnom centru, slikali temperom, oblikovali plastelinom...

Degustacija mliječnih proizvoda

Degustiramo mliječne proizvode, istražujemo okuse, otkrivamo što se sve može napraviti od mlijeka... čitamo šta piše na proizvodima, istražujemo što je mekano, a što tvrdo...

Posjet seoskom dvorištu – Leptirići

Posjetili smo seosko dvorište u kojem smo vidjeli obitelj životinja; kozu, jarca i jariće, kokoš, pijetla i piliće te jednog kunića.

Promet – Bubamare

U sklopu aktivnosti vezanih za promet djeca su se igrala raznim stolnim i društvenim igrama, istraživali otiske igrački autića, oblikovali automobile na kartonima od kolaž papira, istraživali kako se ponašati u prometu (u našem mjestu i u Puli).

Izlet u Pulu – Bubamare

Djeca iz skupine "Bubamare" posjetili su u Puli izložbe: "Nematerijalna baština" i "Zašto je pčela važnija od čovjeka". U sklopu aktivnosti o prometu promatrali su promet u gradu, vozila i pješake kako se kreću u prometu, te prometne znakove.

Projekt “U Kaštelu i na Dvori” – Bubamare

U sklopu projekta "U Kaštelu i na Dvori", djeca su slagali i dovršavali maketu dvora, oblikovali cestu do dvora, ono što su vidjeli na dvorima (hrast, ogradu, domaće životinje), igrali izrađene društvene igre, oblikovali dvore od toniranog papira na kartonu.

Proljeće – Bubamare

U aktivnostima vezanim za proljeće, djeca su oblikovala proljetnice od hamer papira, crtala i slikala raznim likovnim tehnikama, promatrali rascvjetale voćke, oblikovali plošne lutke za igrokaz i glumili u našem malom izrađenom kazalištu.

Tjelesne aktivnosti u vrtiću – Leptirići

Vježbamo na stolici, sa loptom i bez lopte. Sobu pretvaramo u poligon spretnosti, uživamo vježbajući.

Posjet Kučarovin dvori

Posjetili smo Kučarove dvore gdje smo vidjeli domaće životinje; koze, svinje, guske, piliće i tovare te se družili s našim pjesnikom Jankom Crljenicom koji je napisao stihove "Tovar".

Projek “U Kaštelu i na Dvori” – Leptirići

TOVAR IMA VELIKU GLAVU, BRSTI TOSKOT I TRAVU. VAJK JE ŠPORAK, VAJK JE GRD, NIŠ NE KAPI I JAKO JE TRD. ON VOZI, VUČE, TRAVEŠA I ORE. BEZ NJEGA POLI NAS SE NE MORE.

Projekt “U Kaštelu i na Dvori” – Bubamare

Izradili smo stolnu igru "Domaće životinje i njihove obitelji", od neoblikovanog materijala oblikovali štalicu za životinje, od glinamola oblikovali tovare i krave, razgledavali slikovnice.

Maškare – Bubamare

STIGLI DANI KARNEVALA, VRIJEME PLESA, VRIJEME ŠALA ZA SVE MASKE DIVNI DANI RASPJEVANI, RAZIGRANI MASKENBAL, MASKENBAL

Maškare – Leptirići

Maškare smo proveli u skupini, plešući i zabavljajući se.. Živile maškare!

Radionica sa roditeljima – Leptirići

Vrijedne ruke naših roditelja napravile su masku tovar za naše Leptiriće kao dio grupne maske "U Kaštelu i na Dvori".

Radionica sa roditeljima – Bubamare

Vrijedne ruke naših roditelja, zajedno sa našim malim napravile su hiže i šterne za našu grupnu masku - U Kaštelu i na Dvori.

Zima – Aktivnost odgajatelja pripravnika – Bubamare

JESTE LI IKAD, DJEČICE MOJA, ŽELJELI LED ŠARENIH BOJA? PLAV ILI CRVEN, ŽUT ILI ZELEN?

Valentinovo – Bubamare

LJUBAV JE DOBRA ŽELJA. LJUBAV JE ISKRICA VESELJA. LJUBAV JE OSMIJEH LAK. LJUBAV JE POGLED BLAG. LJUBAV JE NETKO DRAG.

Zima – Bubamare

ZIMA, ZIMA, OŠTRE ZUBE IMA.. Vjetar, snijeg (snjegović), led, ledeni svijet (pingvini i snježno kraljestvo).

Eksperiment “Oblaci u staklenci” – Bubamare

Oblaci putuju, naši pogledi ih prate visoko na nebu, pokušajmo ih uhvatiti.

Projekt – U Kaštelu i na Dvori

U sklopu projekta napravili smo adventski kalendar, štalu i hižicu (dvor). Gradili smo kuće od raznih kocki i od neoblikovanog materijala..

Prosinačke svečanosti

Proslavili smo Sv. Nikolu, okitili smo bor, sijali pšenicu na dan Sv. Lucije... Nakon kazališne predstvae prošetali smo okićenim gradom..

Osjetimo kišu – Bubamare

Promatramo kišu očima, osjećamo je dlanovima, kušamo je ustima...

Mali istraživači – Leptirići

Istraživali smo kišu, led, topli i hladni zrak..Slikali smo sa zaleđenim bojama, izradili smo umjetni snijeg... uživali smo u zimskim radostima.

Jesensko lišće – Bubamare

Promatrali smo lišće u prirodi, igrali se s njime u parku, sakupljali... Oblikovali smo stabla od pravog lišća i otiskivanjem temperom.

Sv. Nikola – Leptirići

Pripremamo se za dolazak Sv. Nikole, čizmice trebaju biti čiste.. Veselimo se poklonima Sv. Nikole.

Vremenske prilike – Leptirići

Putem istraživačkih aktivnosti istražujemo vjetar i kišu, njihove uzročno posljedične veze.

U šetnjama selom promatramo kako su i od čega zidane kuće, Neke imaju u dvorištu i šternu...I u vrtiću gradimo kuće od raznih kocaka i gradimo "dvore"od neoblikovanog materijala.

Prosinačke svečanosti – Leptirići

...pripremamo se i za prosinačke svećanosti. Sakupljamo šišarke, radimo adventski kalendar i čizmice.

Glazbene aktivnosti – Leptirići

Veselimo se u vrtiću uz glazbu i ples.

Dani jabuka – Leptirići

Najviše volimo jabuke. Oblikujemo ih, promatramo, mirišemo i na kraju kušamo na razne načine: ribane, sjeckane, kao sok i u voćnoj salati sa medom. Mmmm...kako su dobre!

Dani kruha – Leptirići

U krušnim pećima se nekad pekao kruh... Gospođa Lucija Radolović, Ellina baka, mijesi tijesto i pokazuje nam proceskako nastaje kruh. I naše su male ruke pomogle...

Projekt Kaštel i Dvori

U sklopu projekta koji se provodi na nivou ustanove, posjetili smo Čalićove dvore, gdje nas je Leonardov djed Dušan Čalić upoznao sa navedenim dvorima(obnovljenima i razrušenima), gdje su djeca vidjela od čega se sastojao dvor(štala i kućica), te što se nalazilo oko dvori( njive, livade,vinogradi, hrastova šuma, smokve)

Dan jabuka

U sklopu aktivnosti vezanih za dan jabuka, djeca su zajedno sa odgojiteljima oblikovala jabuke od novinskog papira, ribali jabuke, cjedili sok od jabuke, napravili štrudlu od jabuke, oblikovala stablo jabuke sa plodovoma i listićima, te na kraju kušali sok i jeli štrudlu.

Žir- plod jeseni

Povodom dana plodova zemlje, upoznali smo djecu sa plodom žira, listom i stablom žira. Žir i listove oblikovali smo od glinamola, od kore drveta oblikovali smo hrast, sakupljali žir i promatrali ga u prirodi kako izgleda.

Dubljenje bundeve

U sklopu aktivnosti na temu plodovi jeseni, djeca su zajedno sa odgojiteljem dubili bundevu, istraživali što se nalazi unutar bundee, zapalili svijeću u bundevi...

Smokve

Povodom dana plodova zemlje, upoznali smo djecu sa plodom smokve, listom i stablom smokve. Smokve smo oblikovali od glinamola, crtali, slikali, oblikovali kolažem, te napravili stablo smokve sa listovima i plodovima.

“Daj cok, ne budi cok”

U suradnji sa OŠ, te roditeljima i djecom starije dobi iz skupine "Bubamare", organizirana je zajednička radionica "Daj cok ne budi cok", gdje su se djeca zajedno stavili impregnaciju na coke koje su donijeli od kuće, a drugog dana su bojali coke raznim bojama, te su na krju obojali i tobogan u parku.

Slobodna dječja igra -bubamare

U mjesecu rujnu i listopadu djeca provode vrijeme u slobodnim aktivnostima i igrama u grupama i samostalno, te grade raznim kockama, borave u novom centru slikovnica, igraju se novom kućicom..

Druženje sa umirovljenicima Općine Marčana

Povodom Dana umirovljenika djeca iz skupine "Bubamare"drzžili su se sa umirovljenicima u sportskoj dvorani gdje su otpjevali pjesme "Zapjevajmo složno svi"i"Nigdje nema mira", te izgovarali stihove "Smokve".

Grožđe-bubamare

U mjesecu rujnu posijetili smo vinograd, istraživali smo list i plod vinove loze, bili smo u obiteljskom podrumu gdje su djeca vidjela kako se kuha grožđe u bačvama, tj.kako dobivamo vino, također smo vidjeli kako od ostataka grožđa dobivamo rakiju.

Slobodne igre-leptiri

U skupini "Leptirići"svakodnevno u sobi dnevnog boravka djeca provode vrijeme u slobodnim aktivnostima i dječjoj igri.

Dječji tjedan

Povodom Dječjeg tjedna djeca iz skupine "Bubamare"igrali su razne igre, crtali su svoga prijatelja i sebe, a na vanjskom prostoru zajedno sa djecom iz skupine "Leptirići"igrali su igre na cokima, pisali poruke na balonima, crtali kredom na vanjskom prostoru.

Sezonsko voće(trešnje i jagode) i kukci(pčelice, leptiri i bubamare)

Djeca iz skupine "Leptirići"oblikovali su sezonsko voće i kukce od toniranog papira, kojeg su djeca sama bojalatemperom i različitim pomagalima(valjcima i spužvicama različitih boja).

Voćna salata

Djeca iz skupine "Leptirići"pripremali su voćnu salatu,reckali voće,kušali voće,sok od naranče i med.

Marčana arhiva 2017

Fotografije aktivnosti Dječjeg vrtića "Vrtuljak Marčana" u 2016. godini.