Rakalj aktivnosti 2017

Projekt “Djeca prijatelji bijelog štapa”

Skupina "Pčelice" imala je posjet osoba prema projektu "Djeca prijatelji bijelog štapa", gdje su se upoznali sa slijepom osobom, te pomagalima koje koriste slijepe osobe.

Aktivnosti vezane za godišnje doba jesen

U skupini "Pčelice" u mjesecu listopadu, provodile su se aktivnosti vezane za jesen. Izrađivali su se ježevi, stabla masline, igrale se igre jesenskim plodinama i pokrivaljka o jeseni.

Izlet u Pazin

Posjetili smo Etnografski muzej u Pazinu, prošetali starim gradom, spustili se do slapova Pazinčice, degustirali tradicionala istarska jela u agroturizmu "Dušani" i obišli farmu domaćih životinja.

Bojanje uskrsnih jaja na starinske načine

Uskrsna jaja obojana na starinski način, nezaobilazan su dio našeg projekta. Obojana jaja u vodi s kapulom, umotana u staru najlonku s otiskom peršinova lista.

Tradicionalni instrumenti

Projekt "Beside u jatu...da se ne zabi" "Oj Tonina, bile bičve ima"...pjevalo se i sviralo uz tradicionalne instrumente: roženice, mih i harmoniku. Mijeh, kanela, pribiraljke ili svirale dijelovi su instrumenata koje su djeca samostalno izrađivali.

Masline

Kušali su, opisivali doživljene osjete, promatrali i prenijeli svoja saznanja na papir.

Mlađa djeca istražuju…

Kako izgleda kada istražuju boje, sjene, odnose (teže-lakše) i pri tome se dobro zabave.

Uskrs u skupini

Djeca su na razne načine pripremala za uskrsne blagdane od čega im je najzanimljivije bilo ukrašavanje uskrsnih pisanica, te priče i igrokazi o uskrsnom zecu.

Uskrs-radionica s roditeljima i djecom

Uskršnja radionica s roditeljima i djecom i ove je godina protekla u veseloj i radnoj atmosferi. Košarice od raznog neoblikovanog materijala ispale su sasvim neobično i posebno.

Projekt “Beside u jatu… da se ne zabi”

Izrada narodne nošnje, novih besida na dijalektu (modrna, faco, kanica, bičve, košulja, krožet...).

“Mlin na Blazu”

Usvajanje novih spoznaja o legendi o mlinovima u uvali Blaz, novih riječi na dijalektu (malin,malinar, muka, šenica, frmentun...).